Konaklama Vergisi Hakkında Merak Edilenler

Türkiye’deki konaklama hizmetleri sunan işletmeleri yakından ilgilendiren konaklama vergisi 1 Ocak 2023’te ortaya çıkan yeni bir vergi uygulamasıdır. Konaklama vergisi, turizm alanında faaliyet gösteren başta oteller ve konaklama hizmeti sunan tüm tesisleri geniş yelpazede ilgilendirmektedir.
Konaklama vergisi işletme tarafından müşterilerden tahsil edilerek konaklama faturalarına %2 oranında yansıyacak.
Bu blog yazımızda kapsamlı bir şekilde konaklama vergisine dair merak edilenleri ele alacağız.

Konaklama vergisi nedir ve ne zaman yürürlüğe girdi?
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe giren konaklama vergisi, müşterilerine konaklama hizmeti sunan tüm işletmeleri ilgilendiren yeni bir vergi uygulamasıdır.
Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 34 üncü maddesinde düzenlenmiş; verginin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara 14/12/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliğinde yer verilmiştir.
 
Hangi işletmeler konaklama vergisi mükellefi sayılacak?

Oteller
Tatil köyleri
Pansiyonlar
Apartlar
Moteller
Sağlıklı yaşam tesisleri
Turizm amacıyla konaklanan çiftlik, köy ve dağ evleri
Kamping tesisleri
Tatil merkezleri
Eğlence merkezleri
Personel eğitim tesisleri
Konaklama amaçlı mesire yerleri
Turizm kompleksleri
Uygulama otelleri
Ek olarak, işletme belgesi sahibi olup geceleme hizmeti sunan bütün tesisler söz konusu vergiyi ödemekle yükümlüdür. Örnekle, Kamping alanına kendi aracı ile giriş yapan kimse geceleme ihtiyacını kendi karşılaması halinde bile uygulama kapsamında değerlendirilmektedir. Tesis tipi, kapasitesi veya işletmenin kamuya ya da özel sektöre ait olması gibi durumlar yükümlülük koşullarını ortadan kaldırmaz. Verginin uygulanmasında, konaklama tesisleri bakımından herhangi bir sınırlandırma yoktur.

Çadır ve Karavanlardan Konaklama Vergisi Aranır mı?
Konaklama vergisi, konaklama tesisi bünyesinde kurulan çadırda, tesiste bulunan ya da yer tahsisi yapılan karavanda gerçekleşen geceleme hizmetleri için hesaplanır. Herhangi bir konaklama tesisi bünyesinde kurulmayan çadır veya karavanlardan konaklama vergisi alınmaz

Tesis Bünyesi Dışında Sunulan Hizmetlerden Konaklama Vergisi Alınır mı?
Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan (örneğin; ulaşım, transfer, gezi, rehberlik, müzelere giriş ve benzeri hizmetleri içeren) konsept satışlarda, her bir hizmetin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi suretiyle konaklayana tesis bünyesi dışında sunulan hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi veya bu hizmetlere ilişkin bedellerin konaklama hizmeti nedeniyle düzenlenecek faturada ayrıca gösterilmesi halinde, bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmaz. Bu durumda vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınır.

Örnek: Özel konaklama tesisi işleten (F) tarafından, Kapadokya’da bulunan tesisinde üç gece her şey dahil konaklama ile birlikte tesis bünyesi dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için konaklayana ayrıca fatura düzenlenmesi halinde veya balon turuna ilişkin bedelin konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi halinde, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı konaklama vergisi hesaplanmaz

Konaklama Vergisi Oranı ve Nasıl Hesaplanır?
İlgili kanunun 34 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin oranı %2'dir.
Konaklama vergisinin matrahı, KDV hariç konaklama bedelidir. KDV hariç konaklama bedelinin %2'si bulunarak konaklama vergisi hesaplanmış olur. Örneğin; konaklama bedelinin 5.000 TL olması durumunda aşağıdaki hesaplama ile genel toplam tutar karşımıza çıkmaktadır. 

  • KDV Hariç Konaklama Bedeli: 5.000 TL
  • Konaklama Vergisi: (5.000 TL X %2)= 100 TL
  • KDV Matrahı: 5.000 TL
  • Hesaplanan KDV Tutarı (5.000 TL X %8) 400 TL
  • Genel Toplam: 5.500 TL

Ayrıca, S900 ECR kullanan işletmeler konaklama vergisi kullanımı ve hesaplama yöntemine bu linkten ulaşabilirler.

Bedelin Döviz Olarak Hesaplanması Durumunda Hangi Kur Esas Alınmalıdır?
Bedelin döviz ile hesaplanması durumunda döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilir. Merkez Bankasınca Resmî Gazete’de ilan edilmeyen dövizlerin Türk parasına çevrilmesinde vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihteki cari kur esas alınır.

Yabancı uyruklu kişiler konaklama vergisi öder mi?
Konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten yararlananın uyruğuna veya yerleşik olduğu ülkeye bakılmaz.

Konaklama Vergisi Ne Zaman Ödenir?
Konaklama vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26 ncı günü akşamına kadar KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine, KDV mükellefiyeti bulunmayanlarca ise tesisin bulunduğu yer vergi dairesine elektronik ortamda beyan edilir. Vergi beyanname verme süresi içinde ödenir.
Konaklama vergisi mükellefleri, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri bulunmasa dahi bu dönemlerle ilgili olarak beyanname vermek zorundadır

Kaynak
Bilgilendirme: Konaklama Vergisi Kılavuz - GİB
Mevzuat: Mevzuat - Gider Kanunu
Konaklama Uygulaması Tebliği: KONAKLAMA VERGİSİ UYGULAMA
S900 ECR Kullanım Kılavuzu: Kullanım Kılavuzları

Etiket: Konaklama Vergisi, Konaklama Vergisi Hakkında, Konaklama Vergisi s900 ecr

E-posta Listemize Abone Olun!

Ürün ve hizmetlerimizden ilk sizin haberiniz olsun.